6 Ağustos 2020,
 0

Aile, toplumun en önemli birimidir. Huzurlu ve refah içinde yaşanan aile hayatı, bazı sebeplerden dolayı sarsılabilir. Eşler arasında çıkan anlaşmazlıkların sonunda, herhangi bir uzlaşmaya varılamadığında ise, son çare olarak, anlaşmalı boşanma davası açma yoluna gidilir.

Peki, anlaşmalı boşanma davası nedir? Nasıl açılır? Dava süreci nasıl işlemektedir? Bir avukata ihtiyaç var mıdır? İstanbul’da hizmet veren Erkesim Avukatlık Bürosu olarak amacımız; eşlerin anlaşmalı boşanma sürecinde, tarafların en az zararla bu süreci atlatmasına yardımcı olmaktır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

 

Anlaşmalı boşanma davası; 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre, eşlerin özgür iradeleriyle karar vererek, evlilik birliğini bitirmek için açtıkları boşanma davasıdır. Medeni Kanunu’muza göre anlaşmalı boşanma davası yanında çekişmeli boşanma davası da açılabilir.

Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için;

  • Evliliğin en az 1 yıldır sürüyor olması gerekir.
  • Eşlerin beraber başvuru yapması ya da bir eşin başvurusu yeterlidir.
  • Eşlerin hâkim huzurunda, aldıkları ortaklaşa kararı açıklamaları şarttır.
  • Çocuk varsa, boşanmanın maddi sonuçları ve çocuklar hakkındaki düzenlemelerin hâkim tarafından uygunluğu gereklidir.

Anlaşmalı boşanma davasında; bir eşin açtığı boşanma davasının, diğer eş tarafından kabul edilmesi gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

 

Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanma kadar zorlu olmasa da bazı önemli kriterlerin göz önünde bulundurulması ve her iki tarafın da haklarının korunduğu bir boşanma protokolü hazırlanması gerekir.

Anlaşmalı boşanma davası, iki tarafın da her konuda anlaşarak boşanma kararını aldığı bir davadır. Dava açmak istendiği zaman taraflardan bazı bilgilerin alınması gerekir. Buna göre;

  • İlk olarak tarafların evlilik süresinin ne kadar olduğu,
  • Varsa çocuklar, çocukların yaşları ve ihtiyaçları,
  • Tarafların maddi durumları,
  • Boşanmaya neden olan olaylar,
  • Varsa mal varlıkları gibi konularda boşanma durumunda, hangi haklara sahip olacağını belirlenmektedir.

Avukatlarımız; karşı tarafın kendisi ve varsa avukatıyla, belirlenen haklar konusunda fikir birliğine varmaya çalışır. Görüşmelerin olumlu geçmesi durumunda, davayı açmak için, anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlanır. Böylece karşı tarafın da kabul etmesiyle hazırlanan ve tarafların imzaladığı boşanma protokolü, duruşmanın hâkimine sunulur.

Dava sonucuna göre, gerekçeli karar takip edilerek, sonrasında ise Nüfus Müdürlüğü’ne gönderilmesi sağlanır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davasında önemli olan; öncelikli olarak eşlerin, boşanma hakkındaki görüşlerini birbirleriyle paylaşmaları ve boşanmayı her iki tarafın da istemesidir.

İkinci önemli bir konu da varsa çocukların velayetidir. Bu konuda önemli kriter ise; eşler arasındaki anlaşmazlık değil, çocukların geleceği konusunda en doğru kararı vermektir. Sonrasında ise eşlerin ekonomik ve sosyal durumları, eğitim durumları, tekrar evlenip evlenmeyecekleri, mal varlıklarının olup olmadığına göre yoksulluk nafakası olup olmayacağı belirlenmektedir.

Bu durumda anlaşmalı boşanma süreci, mahkemelerin iş yoğunluğuna göre değişkenlik gösterir. Anlaşmalı boşanma; konusunda uzman ve deneyimli bir boşanma avukatıyla mahkemenin de durumuna göre 1-2 haftayı bulur. Ancak yanlış hazırlanmış bir boşanma protokolü ya da verilen yanlış bir anlaşmalı boşanma dilekçesi, davanın 4-5 ayı bulmasına neden olur.

Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları Nelerdir?

 

Anlaşmalı boşanma için gereken şartlar arasında ilk olarak iki tarafın da anlaşmalı boşanmayı kabul etmiş olması ve davayı ortak kararla açmış olmaları gerekir.

Diğer şartlar arasında;

  • Evliliğin en az 1 yıllık süresinin olması,
  • Boşanmayla ilgili her türlü konuda ortak karar alınmış olması,
  • Davayı iki tarafın ortaklaşa ya da eşlerden birinin açması gerekir. Diğer eşin de açılan bu davayı kabul etmesi şarttır.

Tarafların hazırlanacak anlaşmalı boşanma protokolünü imzalamaları ve dava sırasında her iki tarafın da hâkim tarafından dinlenebilmesi için, hazır olmaları gerekir.

Anlaşmalı boşanma davalarında hâkim, hazırlanan anlaşmalı boşanma protokolüne müdahale etme hakkına sahiptir. Yani hâkim; nafaka, velayet gibi konularda eşlerin anlaşamadığını ya da hazırlanan protokolde eksiklik bulduğunda, davayı reddedebilir.

Eşler kendi aralarında anlaşmış olsalar bile, özellikle çocuk varsa ve çocuk konusunda hâkim ikna olmamışsa, çocuk için daha farklı bir karar alma hakkına da sahiptir.

Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Davası Açılabilir mi?

Anlaşmalı boşanma davası açmak isteyen taraflar, avukatsız boşanma davası açmak için; anlaşmalı boşanma protokolü ve anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlamak zorundadır.

Anlaşmalı boşanma davalarında, tarafların avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak tavsiyemiz; hukuki terimlerin doğru ifade edilmesi, protokol hazırlanırken, haklarınızın en iyi şekilde savunulması için, konusunda uzman ve deneyimli avukatlarımızdan yararlanmanızdır.

Anlaşmalı boşanma protokolü, boşanma sonrasında oluşacak tüm haklarınızın kabul edileceği bir sözleşmedir. Bu sözleşmeye göre duruşma hâkimi kararını verecek ve bundan sonraki tüm hayatınız, bu protokol çerçevesinde yaşanacaktır.

Bu yüzden bu tür davalarda, her ne kadar anlaşmalı da olsa, haklarınızın korunması açısından, deneyimli bir avukatla dava açılması, her zaman en doğru seçim olacaktır.

Anlaşmalı Boşanma İçin Nereye Başvurulur?

Evlilik kurumunu bitirmek için dava açmak isteyen kişiler, anlaşmalı boşanma davası açma konusunda uzman ve konusunda deneyimli avukatlardan hukuki danışmanlık almalıdır.

Anlaşmalı boşanma davası için Aile Mahkemeleri’ne başvuru yapılmalıdır. Bunun için ya eşinizin ikametinin bulunduğu yerdeki mahkeme, kendinizin ikametgahının bulunduğu yerdeki mahkemeye ya da eşinizle birlikte son 6 ay içinde ikametgahınızın bulunduğu yerdeki Aile Mahkemesi’ne başvuru yapabilirsiniz.

Aile Hukuku ile ilgili tüm uyuşmazlıklar hakkında bilgi almak, anlaşmalı boşanma protokolü ve daha detaylı bilgi için; Erkesim Hukuk Büromuz ile iletişim sayfamızı ziyaret ederek geçebilir, konusunda uzman ve deneyimli avukatlarımızla her türlü hukuki probleminizi çözebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir