22 Ağustos 2020,
 0

Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre, bazı suçlarda, verilen cezanın ertelenmesi hükmü verilebilir. Ertelenen bu cezada, suçu işleyen kişi, denetim ve gözetim altında, bazı şartları yerine getirmek zorundadır. Bu süreç, hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) ile gerçekleşir.

Ceza davalarında haklarınızın doğru şekilde savunulması, Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre; cezanın açıklanmasının geri bırakılması şartlarından yararlanabilmek için, konusunda uzman ve deneyimli avukatlardan, profesyonel danışmanlık almanız gerekir.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) Nedir? (CMK 231)

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 231. Maddesine uyarınca düzenlenen hükmün açıklanmasının geri bırakılması; suçu işleyen kişinin, özel şart ve şekillerde cezasının ertelenmesidir.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması durumunda suçlu kişinin cezası, 5 yıl boyunca ertelenmektedir. Eğer suçlu kişi, bu 5 yıl süre içinde herhangi bir kasıtlı suç işlemezse, hakkında kamu davası açılmamış olacaktır.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması durumunda hapis cezası ertelemesi ve infazın ertelenmesi birbirinden farklı iki kavramdır. Bu tür davalarda kişiler, çoğunlukla bu iki kavramı karıştırmaktadır. Burada en önemli konu, iki kavram arasındaki karmaşayı ortadan kaldırmak ve kişileri doğru şekilde yönlendirmektir.

Buna göre cezanın ertelenmesi; mahkemenin kararıyla belirlenen hapis cezasının, cezaevinde infaz edilmesinin, şartlı olarak durdurulmasıdır. Ceza infazının ertelenmesi ise; hamilelik, hastalık, herhangi bir engellilik gibi durumlarda, suçlu hakkında kesinleşen hapis cezasının infazının ertelenmesidir.

 

HAGB Şartları Nelerdir?

 

HAGB kararının alınabilmesi için, bazı şartların yerine gelmiş olması gerekir. Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre belirlenen şartların oluşmaması durumunda, hâkimin bu tür karar verme yetkisi bulunmamaktadır.

HAGB kararının verilebilmesi için;

  • Suçlu kişinin daha önceden kasıtlı suçtan, herhangi bir hüküm giymemesi,
  • Suçlunun, dava sırasındaki davranışlarına göre, tekrar suç işlemeyeceği kanaatinin oluşması,
  • İşlenen suç sonrasında oluşan zararın giderileceği,
  • Yargılama sonucunda verilen cezanın 2 yıl ya da daha az hapis cezası ya da adli para cezası olması gerekir.

Bunun yanında tüm bu koşulların gerçekleşmiş olmasına rağmen, suçu işleyen kişinin, HAGB kararının verilmesini kabul etmesi de şarttır. Eğer suçlu kişi, HAGB kararını kabul etmezse, verilen ceza infaz edilmektedir.

Bunun yanında HAGB kararı verilemeyecek durumlar da bulunmaktadır.

  • 26 Şubat 2008 tarihinden önce işlenen suçlar haricinde, Disiplin Mahkemeleri Kanunu uyarınca, verilen disiplin cezalarına HAGB uygulanmaz.
  • Disiplin ve tazyik hapsi durumunda, HAGB kararı verilmez.
  • İnkılap Kanunlarında belirlenen suçlara HAGB kararı uygulanmaz.
  • Terörle mücadele suçlarına HAGB uygulanmaz.
  • Hapis cezasının adli para cezasına çevrildiği durumlarda, HAGB uygulanmaz.

Erkesim Hukuk ile iletişime geçerek; konusunda uzman ve deneyimli avukatlarımız ile görüşebilir, HAGB kararı hakkında daha ayrıntılı bilgi alabilir, dava sürecinin, başarılı şekilde ilerlemesini sağlayabilirsiniz.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararına İtiraz

Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karşı itiraz hakkı bulunmaktadır. HAGB kararına, 7 gün içinde itiraz edilmelidir. Diğer yandan HAGB kararına yapılan itiraza çıkan kararlar kesinlik kazanır.

HAGB kararına karşı istinaf ya da temyiz başvurusu yapılamamaktadır. HAGB kararına itiraz dilekçesi, kararı veren mahkemeye yapılmalıdır. İtiraz ilk olarak, kararı veren mahkeme tarafından incelenir. İnceleme sonucunda karar düzeltilebilir. İnceleme sonunda, kararı veren mahkeme, itirazı uygun görmediği durumlarda ise, itiraz dilekçesi, incelenmek üzere, yetkili mahkemeye gönderilmektedir.

Buna göre;

  • Asliye Ceza Mahkemesi’nin hükmettiği HAGB kararını, Ağır Ceza Mahkemesi inceler.
  • Ağır Ceza Mahkemesi’nin hükmettiği HAGB kararını, yine sıra numarasına göre Ağır Ceza Mahkemesi inceler.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarında, temyize başvurma yolu kapalıdır.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Memuriyete Etkisi

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, yargılanan kişinin hayatında belki de ikinci şans olarak görülmektedir. Hakkında HAGB kararı alınmış, memuriyette olan bir kişinin, sunduğu hizmete herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

Devlet memuru, milletvekili, avukat vs. gibi memuriyette bulunan kişilerin, HAGB kararı olsa da memuriyetleri herhangi bir şekilde etkilememekte, hatta memuriyet hayatlarına eskisi gibi devam edebilmektedirler.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı Adli Sicil Kaydına İşler mi?

HAGB kararının, adli sicil kaydına işlenip işlenmediği sorulan soruların başında gelmektedir. HAGB kararları, adli sicil kaydı yani sabıka kaydı içinde farklı bir sistem içine işlenmektedir.

Özellikle hakkında HAGB kararı olup yeni işe girmek isteyenler, e-devlet üzerinden sabıka kaydı çıkarırken, haklarında oluşan HAGB kararlarını göremezler. İster adliyeden ister e-devlet üzerinden sabıka kaydı alındığında, HAGB kararı belge üzerinde görünmemektedir. Bu bilgi sadece, savcı ya da hâkim için; soruşturma ya da kovuşturma için, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 231. Maddesinde açıklanmış hususların tespit edilmesi için kullanılmaktadır.

Erkesim Hukuk, deneyimli ve konusunda uzman avukatlarıyla, yıllardır sürdürdüğü hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmetlerini, profesyonel şekilde sunmaktadır. Herhangi bir hukuki davanızda, uzman avukatlarımızdan, hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti alabilir, HAGB davalarında, haklarınızın neler olduğunu öğrenmek için, avukatlarımızdan profesyonel danışmanlık alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir