Kategori Bilişim Hukuku
12 Ekim 2020,
 0

Google üzerinden bilgi kaldırma ya da içerik kaldırma isteği için, direkt olarak Google’a başvurulabilir.

Google üzerinde kaldırılabilecek bilgiler;

  • Kişisel bilgiler
  • Banka hesap numaraları
  • Kart numaraları
  • Görsel imzalar
  • Müstehcen yayınlar
  • Kişisel tıbbi kayıtlar
  • Çocuk istismarına dayalı fotoğraf ve videolar

Google’dan bilgi ve içerik kaldırma talebinde bulunabilmek için, yayına konu olan içeriklerin, kişisel hakları ihlal etmesi ve özel hayatın gizliliğini bozacak nitelikte olması gerekir.

Burada unutulmaması gereken nokta, internetten kaldırılan içeriklerin, Google’dan da direkt kaldırılmayacağının bilinmesidir. Google’dan kişilik haklarına tecavüz eden ya da özel hayatın gizliliğini bozan yayınların kaldırılabilmesi için, bazı yasal prosedürlerin başlatılması gerekir.

Başlatılacak yasal işlemler doğrultusunda online itibar koruması yönetimi yapılarak, kişi ya da kurumların marka itibarı korunmuş olur. Bu konuda, uzman ve deneyimli bir bilişim avukatı ile ilerlemek, yayınların daha kısa sürede kaldırılmasını sağlar.

Google’dan Eski İçeriğk Kaldırma Mümkün müdür?

Google üzerindeki her bir bilgi, yıllar geçmiş olsa bile, yayında kalır. Bu durum özellikle yeni işe başlayanların, işverenlerin gözünde biraz zor duruma düşmesine neden olabilir. Hiçbir işveren, çalışanlarının hakkında olumsuz bilgilerin etrafta dolaşmasını istemez.

Bu tür konularla muhatap olmamak ve iş kariyerinizin olumsuz etkilenmemesi için, önlemlerin alınması önemlidir.

Bu yüzden Google’dan eski içeriklerin kaldırılmasının mümkün olduğu bilinmelidir. Bu konuda yapılması gereken şey ise, Google eski içerik kaldırma sayfasına ulaşmaktır. Hangi sayfaların kaldırılması isteniyorsa, o sitenin URL adresinin tam şekliyle girilmesi gerekir.

İçerik sitede bulunmuyorsa kaldırma isteğinde bulunma seçeneği işaretlenir. İçerik sahibi, yayını kaldırmamışsa, Google’ın yönlendirmeleri izlenerek, yayından kaldırılması istenen yayın ya da yayınlar hakkında, net açıklamalar yapılır.

Google’da haber, görsel, video gibi içeriklerin silme ya da kaldırma kapsamında unutulma hakkı bulunur. Unutulma hakkı; kişilerin geçmişte olan herhangi bir olaya istinaden ses, fotoğraf, görüntü, video, yazı gibi belgelerin internet üzerinden yayınlanması ve bu durumun kamuoyuna yansıması sonucu oluşan mağduriyetin giderilmesini öngörür.

Geçmişte yaşanan herhangi bir olayın üzerinden uzun süre geçmiş olması sebebiyle, haber, görüntü, ses kaydı, video gibi belgeler, güncelliğini yitirmiş olabilir. Güncelliğini yitiren bu tür belgelerin yayınlandığı sitelerin URL adresine erişiminin engellenmesi mümkündür.

Diğer yandan unutulma hakkı, internet gazete arşivlerinde bulunan her haber için geçerli olması imkansızdır. Basın özgürlüğü kapsamında, gazete arşivlerinin araştırmacılara, hukukçulara, tarihçilere açık olması gerekir.

Buna göre unutulma hakkı kapsamında içeriklerin internetten çıkarılabilmesi için;

  • Yayının içeriği ve yayında ne kadar süre kaldığı
  • Yayının güncel olup olmadığı
  • Tarihi bir öneminin olup olmadığı
  • Yayının kamusal amaçlı yararı olup olmadığı
  • Yayınlanan içeriğin herhangi bir siyasetçi ya da ünlü bir kişi olup olmadığı
  • Kamuoyunun, ilgili yayına ne derece ilgi gösterip göstermediği konuları araştırılır.

Yapılan bu araştırmaya göre, gerekli değerlendirmeler yapılır. Unutulma hakkı kapsamında, ifade ve basın özgürlüğü ile kişilik haklarına saldırı arasındaki dengenin doğru şekilde sağlanabilmesi sağlanır.

İnternetten ve Google’dan Olumsuz ve İstenmeyen İçeriklerinizin Kaldırılmasını mı İstiyorsunuz?

İnternette Google başta olmak üzere, birçok farklı arama motoru ve web sitesi bulunur. Bu arama motoru ve web sitelerinde; kişi, kurum ya da firma markası hakkında olumlu ya da olumsuz birçok yayın, milyonlarca kişiye ulaşır.

Google, Yandex, Bing, Baidu, Startpage gibi birçok farklı arama motorunda ya da video gibi web sitelerinde çeşitli haber, fotoğraf, ses dosyası, video gibi içerikler, arama motorları tarafından indekslenir. İndekslenen bu tür içerikler, arama motorlarının algoritmaları içinden kaldırıldığında, istenmeyen içerikler herhangi bir arama sonrasında, bir daha görüntülenmez. Ama web sayfalarında içerikler eskisi gibi kalır.

Kişi ya da kurumların rızası olmadan yayınlanan, kişilik haklarına saldırı ve özel hayatı ihlal niteliğinde olan; yalan haber, ses dosyası, fotoğraf, video gibi içerikler, Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuru yapılarak kaldırılma talebinde bulunulup, kalıcı olarak kaldırılması sağlanır.

İnternetten ve Google’dan Olumsuz ve İstenmeyen İçerik Kaldırma Neden Gereklidir?

İnternetin gelişen teknolojisi içinde, milyonlarca insan farklı konularda içerikler yayınlar. Fotoğraflar, videolar, ses dosyaları, metin dosyaları gibi birçok belge, internet üzerinden milyonlarca insana ulaşır.

Ancak yayınlanan bu milyonlarca belge içinde hepsinin doğru olması da mümkün değildir. Kurumlar arasındaki rekabetin fazlaca olduğu günümüzde, kurumların bir adım öteye geçmek, rakibini yenmek adına; asılsız haberler yayınlaması, kişiyi karalayıcı yalan haber yayınlaması ya da kişilerin intikam almak uğruna başkalarının özel hayatını rencide edici fotoğraf ve videoları paylaşmak ise, kişi ve kurumlara zarar verir.

  • Kurumsal olarak iş kaybı ve saygınlık kaybı oluşur.
  • İtibar zedelenmesi yaşanır.
  • Kişilerin çevresindeki insanlara karşı saygınlığı, itibarı yok olmaya başlar.

Özellikle iş başvurusu yaparak, kariyerinde başarılı olmak isteyen birçok insan, geçmişleri konusunda, işverenler tarafından, internet üzerinden araştırmalara tabi tutulur. Bu süreçte kişilerin yaşadığı herhangi bir kişilik haklarına saldırı ya da özel hayatın ihlaline konu olacak bir suça karışmış olmaları, işverenler tarafından hoş karşılanmaz.

Bu tür durumlara düşmemek, kariyer planlaması yaparken, sırf yalan bir haber yüzünden başarılı olamamak gibi sorunlarla karşılaşmamak için, internet ve Google’dan, istenmeyen ya da olumsuz içeriklerin kaldırılması için, konusunda uzman ve deneyimli bilişim avukatları aracılığıyla internetten içerik kaldırma talebi başvurusunda bulunarak, olumsuz geçen süreci, çok daha kısa sürede atlatabilirsiniz.

Google’dan Hangi İçerikler Kaldırılabilir?

Anayasamızın 5651 sayılı Kanunu’na göre, Google’da hangi içeriklerin kaldırılması gerektiği ve hangi koşullar altında bu talebin işleme koyulacağı konusu belirlenmiştir. Kişilik haklarına saldırı konulu yayınlar ve özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi durumunda, Google’dan içerikler kaldırılabilir.

  • Kişilerin özel hayatını içeren bilgilerin izinsiz yayınlanması
  • Yanlış ya da yalan haberler
  • Karalama, hakaret içerikli yayınlar
  • Kişi ve kurumların itibarlarını zedeleyici yayınlar
  • Müstehcen içerikli yayınlar
  • Kişisel sağlık kayıtları
  • Kişilere ait imza örnekleri
  • C. kimlik numarası
  • Kişi ya da kurumların banka ya da kredi kartı hesap numaraları

Yayınlanan metin dosyalarının, görüntü ya da video dosyalarının suç teşkil etmesi durumunda erişimin engellenmesi kararı da oluşur.

  • Kişileri intihara sürükleyecek yayınlar
  • Çocuklara yapılan cinsel istismar
  • Kumar ve oynamaya teşvik ederek, kumar oynanacak yer temin etmek
  • Uyuşturucu ve madde bulmayı ve kullanmayı kolaylaştıracak yayınlar

İnternet üzerinden yapılan ve kişilik haklarına saldırı nitelikli ya da özel hayatın gizliliği ihlalini oluşturan yayınların kaldırılması için verilen talep, içeriğin kaynağı olan kişi tarafından en geç 24 saat içinde cevaplandırılmalıdır.

Suç teşkil eden yayınların kaldırılması ya da engellenmesi kararları için, Sulh Ceza Mahkemeleri görevlidir. Erişim engelleme kararı için; soruşturma evresinde hâkim, kovuşturma sürecinde ise mahkeme karar verir.

Soruşturma Evresinde;

Soruşturma evresinin süreci uzaması durumunda, Cumhuriyet Savcısı tarafından da 24 saat içinde karar alınarak, dava hâkiminin onayına sunulabilir. Hâkimin 24 saat içinde vereceği karara göre, işlem gerçekleştirilir. Hâkim Cumhuriyet Savcısı’nın kararını onaylamazsa, Cumhuriyet Savcısı, tedbir kararı kaldırılır.

Erişim Engelleme İtiraz Hakkı kullanma;

Erişim engelleme kararına; kararın öğrenilmesinden itibaren 7 gün içinde itiraz etme hakkı bulunur. İtiraz etmek için, verilen süre içinde; ilgili makama bir dilekçe ya da tutanak kabilinde zabıt kâtibine beyanda bulunularak itiraz edilebilir.

Zabıt Kâtibine sözlü beyanda bulunulduğunda, tutanakla tespit edilmiş beyan ve imza, mahkeme başkanı ve hâkim tarafından geçerli kabul edilerek onaylanır. Karara itiraz dilekçesinin haklı görülmesi durumunda, hâkim ya da mahkeme, kararı düzeltir. İtirazın uygun görülmediği durumlarda, en fazla 3 gün içinde, itirazın incelenmesi için, yetkili mercie gönderilmesi gerekir.

Erişim Engelleme İtiraz Kararını Vermeye Yetkili Mahkeme

Sulh Ceza hâkiminin kararlarına yapılan itiraz incelenir. İtirazların incelenmesi, yargı çerçevesinde oldukları için, Asliye Ceza Mahkemesi hâkimine aittir. Bu yüzden, erişim engelleme itiraz kararını vermeye yetkili mahkeme, Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Google Arama Sonucu Kaldırma

Google en büyük arama motorudur ve milyonlarca arama listesini kullanıcılara sunar. Ancak bu arama sonuçlarında isminin çıkmasını istemeyen birçok kişi bulunur. Google arama sonucu kaldırma işlemi, içeriğin internetten kaldırılması demek değildir.

Google; internetin kendisi olmadığı gibi, sitelerdeki içeriklerin silinmesi işlemini gerçekleştiremez. Google sadece arama sonucu kaldırma işlemini yapabilir. Bunun yanında istenmeyen görüntü, video, ses kaydı ya da içeriklerin, bunları yayınlayan web sitelerinin, Google arama sonuçlarından kaldırılması için, ilk olarak içeriği yayınlanan sitenin sahibi ile iletişime geçilmesi gerekir.

Google’da istenmeyen içerikler, iki farklı yolla yapılır.

  • Sayfanın silinmiş ya da internette bulunmaması durumunda, Google’dan URL adresinin silinmesi talebinde bulunulur.
  • Olumsuz ya da istenmeyen içeriklerin bulunmaması durumunda, farklı işlemler uygulanır. Bunun için ya kalıcı olarak Google arama sonuçlarından, sitenin kaldırılması için, erişim engeli uygulaması gerekir ya da sitenin artık internet üzerinde bulunmaması gerekir.

İnternetten İstenmeyen İçerik Kaldırma için;

Google arama sonucu kaldırma, istenmeyen ya da olumsuz içeriklerin kaldırılması, silinmesi, erişim engeli uygulanması için, konusunda uzman ve deneyimli Erkesim Hukuk Bürosuna danışabilirsiniz.

İnternet üzerinde hakkınızda çıkan fotoğraf, görüntü, ses kaydı, içerik gibi dosyaların, kişilik haklarınıza saldırı niteliği taşıdığını düşünüyorsanız ya da özel hayatın gizliliğini ihlal eden bir suç işlendiğini düşünüyorsanız, deneyimli ve konusunda uzman ekibimize danışarak, bu konuda nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda profesyonel hizmet alabilirsiniz.

Erişim Engelleme Dilekçe Örneği

Kişilerin, kurumların, ürün ya da markaların; kötü niyet taşıyan içerikleri, görüntüleri, ses dosyalarını, videoları, hakaret ya da karalama içerikli içerikleri, hızlı şekilde arama motorlarından çıkarılması, silinmesi, kaldırılması ya da erişim engeline tabi tutulması gerekir.

Bunun amacı; kişi, kurum ya da markaların zarar görmemesi, ticari itibarın ya da kişisel saygınlığın zedelenmemesidir. İnternet üzerinde milyonlarca içeriğin doğru olmadığı düşünüldüğünde, bu konuda birçok kişi zarar görebilir. Bu yüzden konusunda uzman ve deneyimli bilişim avukatı sayesinde erişim engelleme dilekçe örneği hazırlanmalıdır.

Dilekçe örneğinin hukuki prosedürlere uygun olarak hazırlanması, hukuki dilin doğru ve net şekilde kullanılması, sürecin daha kolay ve hızlı ilerlemesini sağlar. Erişimin engellenmesi talebi vermek için, Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuru yapılması gerekir.

Erişim engeli dilekçe örneği yazarken;

Erişim engeli dilekçe örneği yazarken, tedbir istemli hazırlanması önemlidir. Buna göre;

  • Tedbir isteyen kişinin adı soyadı ve T.C. kimlik numarası ve adresi yazılır.
  • Varsa vekilinin (avukatının) adı ve soyadı
  • Erişim engeline konu olan talep konusu
  • Suç özellikleri (tehdit edilme, hakaret, özel hayat gizliliğinin ihlal edilmesi, kişilik haklarına saldırı gibi nedenler yazılabilir)
  • Suçun belirlendiği tarih
  • Konu hakkında açıklamalar
  • İspata yarayan deliller (sübut deliller)
  • Hukuki deliller
  • Hukuki nedenler
  • Sonuç ve istem

Erişim engeli dilekçesinde gerekli tüm ek belgeler de sunulur. (Konuyla ilgili paylaşımların ekran görüntüleri, özel hayatın gizliliğini ihlal eden görüntülerin kayıtları, içerik ve yer sağlayıcısı ile geçen konuşmaların kayıtları, bilirkişi raporu, vekaletname sureti de sunulur.

Eğer Google’dan içerik kaldırma hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Erkesim Hukuk iletişim sayfamızdan bize ulaşabilir ve profesyonel destek alabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir