Kategori Bilişim Hukuku
1 Ekim 2020,
 0

Hızla gelişen teknoloji sayesinde web siteleri ve sosyal medya ağları üzerinden birçok içerik yayınlanır. Ancak yayınlanan bu içerikler, çoğu zaman bireysel ya da kurumsal olarak, hukuki anlamda birçok problemin de oluşmasına neden olur. Bu nedenler internetten içerik kaldırma insanların en merak ettiği konular arasında yer alır.

İnternet kullanıcıları gerek sosyal ağlar üzerinden gerekse web siteleri üzerinden birçok fotoğraf, haber video gibi yayınlarla karşılaşır. Bu içeriklerin kişilerin ya da kurumların saygınlığına zarar verecek nitelik taşıması, internetten içerik kaldırma taleplerinin oluşmasına neden olur.

Yayınlanan bu içeriklerin, kişilik haklarına saldırı nitelikli olması ya da özel hayatın gizliliğini ihlal etme konularını içermesi, kanunumuzda 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Kanunu içinde ele alınır.

İnternet vasıtasıyla yayınlanan içerikler yüzünden, bazı kavramların ve sorumlulukların bilincinde olmak gerekir. İnternet hukuku kapsamında, internet üzerinden içerik kaldırmak, erişimin engellenmesi kararı aldırmak gibi taleplerde, dilekçeyle başvuru yapılmalı ve Anayasanın 5651 sayılı Kanunu uyarınca bazı ifadeler dikkate alınmalıdır.

Erişim engeli, içerik kaldırma, sildirme taleplerinde kullanılabilecek kavramlar;

  • BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığı): İnternet üzerinde işlenen herhangi bir suçta, özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesinde, kişilik haklarına saldırı niteliği taşıyan yayınlarda, mahkeme kararı olmaksızın, erişim engeli getiren kurumdur.
  • ESB (Erişim Sağlayıcıları Birliği): Erişim engelleme kararları, özel hukuk tüzel kişiliğine sahip olan bu birliğe gönderilerek, erişimi sağlayan kurumun da bu kararı alması sağlanmış olur.
  • E-tespit: Türkiye Noterler Birliği tarafından kurulan ve 7/24 hizmet vererek, internet ya da sosyal medya ağları üzerindeki bilgi ya da verileri URL adresi baz alınarak tespit eder.
  • URL: İnternette bulunan web sayfalarına ulaşmak için, tarayıcıya yazılan site adresidir.
  • IP Adresi/Numarası: İnternet kullanıcılarının; bilgisayar, telefon, tablet cihazlardan bağlandıkları zaman, aldıkları özel numaradır. Aynı zamanda sistemin her bilgisayar kullanıcısına verdiği kimlik numarası olarak adlandırılır.
  • İçerik Sağlayıcı: İnternet üzerinde yazı yazan, görüntü ya da video paylaşan, yorum yazıları yazan herkes, birer içerik sağlayıcısı olarak adlandırılır.
  • Yer Sağlayıcı (Hosting): Videoların, yazıların, yorumların yayınlanması için, içeriklerin yüklendiği yer anlamındadır.
  • Erişim Sağlayıcı: İnternete bağlanmak için, bağlantı hizmetini sunan kurum. Türk Telekom, TTNet gibi kurumlar, erişim sağlayıcı olarak adlandırılır.
  • Alan Adı (Domain Name): İnternet üzerinde yer alan sayfaların, kullanıcılar tarafından rahatlıkla bulunabilmesi için, aldıkları isimlerdir. Yani aranılan sayfaya ulaşmak için, www.alanadı.com gibi milyonlarca sitenin ismi vardır.

Erişim sağlayıcıları; sağladıkları hizmet süresince, hizmetlerini kullanan kişiler tarafından hukuka aykırı içerik yayınlamaları durumunda, eğer içerikler kişilik haklarına saldırı ya da özel hayatın gizliliğini ihlal suçu niteliği taşıyorsa, bu durumu kontrol eder. Aynı zamanda erişim sağlayıcılarının bu konuda haberdar edilmeleri durumunda, 5651 sayılı Kanuna göre, erişime engel getirmeleri gerekir.

Özel hayatın gizliliğini ihlal nedeniyle erişimin engellenmesi talebinde bulunan kişiler, talebin yapıldığı andan itibaren, 24 saat içinde Sulh Ceza Hâkimine kararı sunmalıdır. Sulh Ceza Hâkimi; yapılan talebi inceler. Özel hayatın gizliliğini ihlal konusunda yapılan başvuruyu inceleyen hâkim, gerçekten bu suçun işlenip işlenmediğini değerlendirir ve en geç 48 saat içinde kararını açıklayarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığı (BTK)’na gönderilir. Tam aksi durumda ise, erişim engeli tedbiri kendiliğinden kalkmış olur.

İnternetten İçerik Kaldırma Hizmetine Kimler İhtiyaç Duymaktadır?

İnternet üzerinden çeşitli platformlar yoluyla yayınlanan içeriklerin; kişilik haklarına saldırı ya da özel hayatın gizliliğini ihlal etme niteliği taşıması ya da kişi ve kurumların online itibarlarını korumaları adına, internetten içerik kaldırma talebi verilebilir.

Kişilik haklarının zarar gördüğünü düşünen, yayınlanan fotoğraf, video, ses kaydı gibi belgelerin, özel hayatını ihlal ettiği kişiler, paylaşım yaptıktan sonra yaptığı paylaşımdan pişman olan kişiler, yapılan asılsız haberler yüzünden, kurumların marka itibarının yok olması gibi birçok durumda, içerik kaldırma hizmeti alabilir.

Kişilik haklarına yapılan her türlü saldırı haksız fiil olarak adlandırılır. Ancak şu unutulmamalıdır ki, her haksız eylem, suç olarak kabul edilmez. Bunun yanında her haksız eylemin suç teşkil etmemesine karşılık, internet üzerinden yapılan her türlü kişilik haklarının ihlali sonucunda, erişim engeli kararı verilmesi durumu oluşur.

Kişilik haklarına saldırı niteliği taşıyan yayınlarda görevli mahkeme, 5651 Sayılı Kanunu’nun 9/1 maddesine göre, Sulh Ceza Hakimliğidir. Bu mahkemen iki farklı çalışma şekli vardır.

Kişilik haklarının ihlali nedeniyle içerik çıkarma ya da erişim engelleme kararı için Yetkili Mahkeme;

  • İlgili internet sitesinin, Türkiye sınırları içinde bir merkezinin olması durumunda, merkezin bulunduğu adresteki Sulh Ceza Mahkemeleri yetkilidir.
  • Kişilik haklarının ihlali nedeniyle mağdur duruma düşen kişinin ikametinin bulunduğu yerdeki Sulh Ceza Mahkemeleri, erişim engeli ya da içeriğin internetten çıkarılması kararında yetkili mahkeme olur.

Teknolojinin daha da ilerlediği günümüzde bu tür problemler sıklıkla görülmeye başlanırken, bu tür olumsuz içerik, görüntü, ses kaydı gibi belgelerin Google içerik kaldırma işlemi taleplerinizde, Erkesim Hukuk ile iletişime geçebilir, konunun uzmanı avukatlarımız aracılığıyla, konu hakkındaki talebiniz, profesyonel şekilde, gerekli prosedürler yerine getirilerek gerçekleştirilir.

İnternetten ve Google’dan Kaldırılmayan İçerikler İtibarınızı Nasıl Zedeler?

İnternet üzerinde birçok farklı arama motoru bulunuyor. Google, bu arama motorlarının en büyüğü ve en çok tercih edilen arama motorudur. Google üzerinde ya da farklı arama motorlarında yapılan birçok aramada, milyonlarca bilgi, belge, fotoğraf, görüntü dosyası, yine milyonlarca insana ulaşır.

İnternet üzerinde dolaşan bu bilgilerin çoğu gerçek olmamakla birlikte, kişi ya da kurumların kişilik haklarına saldırı niteliği taşıyanları da vardır. Bu yüzden ister bireysel ister kurumsal olsun, internette dolaşan birçok bilgi, hatalı olması nedeniyle kişi ya da kurumların itibarını zedeler.

İnternette sunulan yanlış ya da yalan haberler doğrultusunda;

  • İş dünyasında itibarınız bir anda yerle bir olabilir.
  • Eşiniz, dostunuz, iş arkadaşı çevrenizde alay konusu olabilirsiniz.
  • İş hayatınızda kayıplar yaşayabilirsiniz.

İtibarınızın zedelenmemesi, yayınlanan yalan haberlerin kalıcı olmasını istemiyorsanız, bu zor durumdan kurtulmak için önlem almalısınız. Erkesim Hukuk iletişim sayfasından bize ulaşıp İnternetten içerik kaldırma talebi vererek, itibarınızı koruyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir