Kategori Bilişim Hukuku
9 Ekim 2020,
 0

Facebook, Twitter ve Instagram’dan İçerik Kaldırma

Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya platformları, tüm dünya üzerinde kullanıcıları olan platformlardır. Bu platformların kendi içlerinde bulunan standartları, kişilerin uyması gereken kurallara bağlıdır.Bu tür sosyal medya ağlarında kuralların ihlal edildiği içeriklerin, fotoğrafların, videoların paylaşılması da mümkün olmakla birlikte, şikâyet ve bildirim yapıldığında, bu tür kuralları ihlal edici belgeler, içerik kaldırma işlemiyle kısıtlanır.

Ancak yayınlanan içeriklerin kişilik haklarına saldırı niteliğini taşıması ya da özel hayatın gizliliğini ihlal eden bir özellik taşıması durumunda suç duyurusu yapılarak, gerekli yasal süreç başlatılabilir.

Sosyal medya ağlarında suç bildirimi yaparken;

  • Youtube üzerinden herhangi bir telif hakkı ya da özel hayata müdahale suçu işlendiğinde ya da özel hayatın ihlali konusunda video, fotoğraf gibi belgelerin yayınlanması durumunda, şikâyet bildirimi yapılabilir.
  • Twitter hesapları üzerinden; gizliliğin ihlali, sahte hesap açarak taciz etme, intihara sürükleme gibi olumsuzluklar yaşandığında; hak ihlalleri, internetten içerik kaldırma talebi verilebilir.
  • Facebook ağı üzerinden kişilik haklarını saldırı niteliği taşıyan ya da özel hayatın ihlalinin söz konusu olduğu; video, fotoğraf, içerik yazısı gibi belgeler, içerik kaldırma işlemi talebi verilerek, durum düzeltilebilir.
  • Instagram üzerinden özel hayatın gizliliğini bozan ya da kötüye kullanılan resim, video gibi belgelerin kaldırılması için, Instagram yardım merkezi kullanılarak, şikâyette bulunulabilir.

Sulh Ceza Mahkemesi Hakimliği’ne başvurularak suç duyurusunda bulunulduğunda, erişimin engellenmesi ya da içerik silme talebinde bulunulabilir.

İnternetten İçerik (Video, Fotoğraf, Haber, Yorum vb.) Kaldırma ve Erişimi Engelleme Şartları

Sosyal medya ağlarında ve web sitelerinde; video, fotoğraf, haber, yorum, ses dosyası gibi birçok farklı içerik yayınlanır. Bu tür yayınlar, 5651 sayılı Kanunu’nun sekizinci ve dokuzuncu maddelerinde belirlenmiş durumdadır.

5651 Sayılı Kanunu’nun 8 ve 9. Maddelerine göre yayınlanan içeriklerin konusu;

  • Atatürk aleyhine işlenen suçlar
  • Kişi ya da kişileri intihara teşvik etmek
  • Çocuklara karşı cinsel istismar uygulamak
  • Uyuşturucu ya da madde kullanılmasını kolaylaştırmak
  • Sağlığı tehdit edici madde temin etmek
  • Müstehcen yayınların görüntülenmesi
  • Kumar oyunları için yer sağlamak

Yayınlanan içeriklerin konusunu teşkil edecek bu tür yayınlar, yeterli deliller elde edildiğinde erişim engeli verilir. Bu kararın alınmasında soruşturma evresinde hâkim yetkili olurken, kovuşturma süresince mahkemeler yetkili kılınmıştır.

İnternette yayınlanan içeriklerin suç niteliği taşımasının yanında, bazı durumlarda da içeriğe erişim engellenebilir.

  • Yayınlanan içeriklerin kişilik haklarını zedeleyici olması durumunda
  • Yayınlanan içerikler, özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği durumlarda

Bu tür yayınların kamu yararı ve düzeninin korunması için, erişim engeli gelebilir ya da internetten içerik kaldırma talebi verilebilir. Bu konuda erişim engeli kararı konması ya da içeriklerin internetten ve arama motorlarından kaldırılması için, konusunda uzman ve deneyimli bilişim avukatları aracılığıyla işlemlerin başlatılması, konunun daha hızlı ilerlemesine ve hukuki hakların korunması adına, prosedürlerin daha sağlıklı işlemesine olanak tanır.

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun İhlali Nedeniyle Erişim Hizmetinin Durdurulması

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre, telif hakkı ihlali, ilgili kanunun 4. Maddesinde belirlenmiştir. Bir başkasına ait olan kitap, şarkı sözü, şiir, video gibi içeriklerin, sahibinden herhangi bir izin almadan yayınlanması ya da kullanılması, telif hakkının ihlaline girer.

Kanunun ilgili 4. Maddesine göre; yayınlanan içeriklerle ilgili hak sahibi kişi, başvuru yaptığı zaman, ihlal konusu olan eserler, içerikten çıkarılır. Bunun yapılabilmesi için, hak sahibinin bilgiyi yayınlayan içerik sağlayıcısı ile iletişime geçerek, 3 günlük bir süre içinde, içeriğin durdurulması talebinde bulunmalıdır.

Verilen süre içinde, herhangi bir işlemin yapılmaması durumunda, Cumhuriyet Savcısı ile iletişime geçilerek, bilgiyi yayınlayan içerik sağlayıcısından, içeriğin yayından kaldırılması talebinde bulunabilir. İçerik sağlayıcısı, içeriği kaldırdığında, hizmetlerine yeniden devam edebilir.

Herhangi bir kişinin yazdığı bir makale, yazı gibi içerikleri kopyala yapıştır yaparak, kendi bloğunda, sitesinde yayınlayan kişiler de telif hakkı kanununu ihlal etmiş sayılır. Buradaki fark, erişimin engellenmesi değil, sadece hak ihlallerinin bir daha tekrarlanmamasını sağlamaktır.

Youtube’den Video Silme ve Kaldırma

Google arama motorundan sonra, en büyük arama motoru Youtube olmuştur. Milyonlarca video gösterimi bulunan Youtube’da kullanıcılar, kendi videolarını kolaylıkla kaldırırken, bir başkasının yayınlamış olduğu videoların kaldırılması için, Youtube’dan video silme ve kaldırma talebinde bulunabilir.

Bu talebi verebilmeleri için, kişilerin özel hayatın gizliliği ilkesini ihlal etmeleri gerekir ya da kişilik haklarını zedeleyici yayınların olması gerekir. Bunun için 5651 Sayılı Kanun’da bu konudaki gerekli düzenleme vardır.

Yayınlanan videolarda; kişilik haklarına bir saldırı varsa ya da özel hayatın gizliliği konusunda suç işlenmişse, konusunda uzman ve deneyimli bilişim avukatından profesyonel destek alınmalıdır. Bunun sebebi yasal prosedürlerin, hukuka uygun ve daha kolay ilerlemesi içindir. Yazışmaların, dilekçe örneğinin, hukuki dile uygun olarak yapılması, işlemlerin çok daha profesyonel yürümesini ve sonuç alınmasını sağlar.

Haber Sitelerinden İçerik Kaldırma

İnternet üzerinde milyonlarca haber, bireysel ya da kurumsal şekilde yayılarak milyonlarca kişiye ulaşır. Ancak kısa süre içinde yayılan bu haberlerin hepsinin doğru olmadığı da bilinir.

  • Yalan haberler
  • İftira nitelikli yayınlar
  • Karalama nitelikli haberler

Hakkında bu tür haberler çıkan kişi ya da kurumlar, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Düzenlenen Kanun uyarınca haber sitelerinden içerik kaldırma talebinde bulunabilir.

Yayınlanan her haber ya da içeriğin, internetten kaldırılması ya da silinmesi yapılmaz. Bunun yapılabilmesi için haberin özel hayatı ihlal etmesi ya da kişilik haklarına saldırı niteliğinde olması gerekir.

İnternet üzerinden karalayıcı, yanıltıcı, yalan haberlerin bulunması, hukuka aykırı şekilde özel hayatın gizliliğini ihlal edici haberlerin kaldırılması ya da silinmesi için, konusunda uzman ve deneyimli bilişim avukatıyla iletişime geçerek, hukuki işlemleri başlatabilirsiniz.

Şikâyet ve Forum Sitelerinden İçerik Kaldırma

İnternet üzerinde, birbirinden farklı forum ve şikâyet sayfası bulunur. Bu forum ve şikâyet sitelerinde kişiler; birbirlerini bilinçlendirme, uyarma gibi maksatlar taşırken, bazı durumlarda ise, kişi ya da kurumları karalayıcı; iftira, yalan haber, hakaret gibi suç oluşturabilecek yazıları da oluşturabilir.

Şikâyet ve forum sitelerinden içerik kaldırmak, kişi haklarına saldırı teşkil ettiğinde ya da özel hayatın gizliliği ihlal edildiğinde, 5651 sayılı Kanun hükümleri devreye girer. Kişilik haklarını zedeleyici haberlerin hafif ya da orta düzeyde olması, itibarı zedeliyor olsa da AİHM kararları ve Anayasamıza göre koruma altındadır. Buradaki ikilem, yayınlanan haberlerin hangisinin orta düzeyde ya da çok ağır olduğunu belirlemektir.

Türk Ceza Kanunu’nda 134-137 arası maddelerde kişisel hakların ihlali konusunda doğrudan savcılığa müracaat edilebildiği gibi; müracaatın hukuka uygun şekilde yapılması ve prosedürlerin doğru şekilde işleyebilmesi için, hukuki danışmanlık alınması önem kazanır.

Web Sitelerindeki İçeriğin Yayından Kaldırılması, Çıkarılması ve İçerik Kaldırma Dilekçe Örneği

Günümüzün en önemli teknolojisi internet, çoğu zaman avantaj olmaktan çok dezavantaj olurken, birçok hukuki sorunu da beraberinde getirir. İnternet üzerinden kişilik haklarına ya da kurumsal markaya yapılan hakaret, hak ihlali, rahatsız edici haberler, karalama, olumsuz içerik paylaşımları, hukuksal bir problem olduğu için, yayından kaldırılması ya da çıkarılması, içeriklerin silinmesi gibi taleplerle dava açılabilir.

Ancak dava açmadan önce, haberin kaynağına ulaşarak, paylaşım yapan kişiyle iletişime geçilmesi gerekir. Bu konuda yapılabilecekler görüşülerek, konu tatlıya bağlanır.

Ancak yayını yapan kişinin herhangi bir şekilde yayından kaldırma, çıkarma ya da içerik silme gibi bir eylemi bulunmuyorsa, 5651 Sayılı Kanun’da düzenlenen ve 556 Sayılı Markaların Korunması Kanunu ile içerik kaldırma dilekçe örneği vererek, dava açma yoluna başvurabilirsiniz.

İnternetten İçerik Kaldırma Dilekçe Örneği hazırlarken;

  • Dilekçe Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne yazılır.
  • Tedbir istemli dilekçe yazılır.
  • Tedbir isteyen kişinin isim ve soyismi yazılır.
  • Davacının varsa avukatının ismi
  • Dilekçe konusu
  • Suçun tanımı
  • Suçun öğrenilme tarihi
  • Açıklamalar (kişi ya da kurum hakkında bilgilerden oluşur)
  • Şikâyet konusuyla ilgili açıklamalar
  • Yayınlanan içeriklerin bulunduğu sosyal medya ağları ve web sitelerindeki paylaşım örnekleri
  • İlgili mevzuat açıklaması
  • Mevcut deliller (sosyal medya ağlarındaki paylaşımlar, ticaret sicil kayıtları, ticari defterler, marka tescil belgeleri, bilirkişi raporu gibi belgeler gösterilebilir)
  • İstem ve sonuç kısmı
  • Davacı vekilinin imzası
  • Ekler (şüpheli paylaşımlara ait deliller ve onayı yapılmış vekaletname)

Herhangi bir dilekçe örneği yazmadan önce, konusunda uzman ve deneyimli bilişim avukatıyla görüşmek, dilekçeyi hukuki dille yazmak, talebin dikkate alınmasına ve prosedürün daha sağlıklı işlemesine olanak tanır.

Telif Hakkını İhlal Eden İçeriklerin İnternetten ve Google’dan Kaldırılması

Tarafınızdan yazılan ancak, bir başkası tarafından izniniz olmadan bir başka sitede yayınlanan yazılarınızı, Google’a rapor etme olanağı bulunur. Google, telif hakkı ihlallerine sıcak bakmadığı gibi, yapılan başvuruları da sonuçsuz bırakmıyor. Bize danışarak Google’dan içerik kaldırma talebinizi oluşturabilirsiniz.

Telif hakkını ihlal eden içerikler, sıklıkla karşımıza çıkan sorunlar arasında yerini alıyor. Bu durum karşısında biri iki yöntemle, durum herhangi bir sorun yaşanmadan çözülebilir.

  • Kopya içerik bulunan sitenin sahibi ile iletişime geçerek, paylaşımın kaldırılması istenebilir.
  • Eğer yayın kaynağı bu konuda herhangi bir işlem yapmıyorsa, sitenin bulunduğu hosting firmasına durum bildirilebilir.

Bir web sitesinde ya da arama motorları üzerinde, telif haklarınızın ihlal edildiği konusunda şüpheleriniz oluştuğunda, erişim engeli kararı aldırabilir ve haklarınızı koruma adına ilk adımı atabilirsiniz.  Tüm bu işlemleri yaparken profesyonel destek almak için Erkesim Hukuk iletişim sayfasından bize ulaşıp internetten içerik kaldırma talebi vererek, itibarınızı koruyabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir